- Havermelkproducent Oatly maakt donderdag een beursgang op de Nasdaq. Het mikt op een waardering van 10 miljard dollar.
- Maar niet alle duurzame beleggers zullen enthousiast zijn. Dat komt door de invloed van grootaandeelhouder China Resources.
- Dit Chinese staatsbedrijf heeft belangen in de provincie Xinjiang, waar de Chinese overheid zich schuldig maakt aan genocide tegen Oeigoeren.
De Zweedse havermelkmaker Oatly krijgt donderdag een beursnotering aan de Nasdaq in New York, waarbij het mikt op een waardering van 10 miljard dollar.
Maar niet alle klimaatbewuste beleggers zullen in de rij staan voor een aandeel. Er hangt namelijk een Chinese schaduw over de beursgang.
Grootaandeelhouder China Resources is een Chinees staatbedrijf met flinke belangen in Xinjiang, zo schrijft het Financieele Dagblad. Dat is de West-Chinese provincie waar de Chinese overheid zich volgens onder meer het Nederlandse parlement schuldig maakt aan genocide tegen Oeigoeren.
Dankzij een joint-venture met het Belgische Verlinvest heeft China Resources het recht om 6 van de 14 leden in de bestuursraad van Oatly te benoemen. Dit maakt de havermelkproducent kwetsbaar voor ingrepen van de Amerikaanse overheid, die kritisch kijkt naar de invloed van China op bedrijven die in de VS opereren, zo meldt Reuters.
Door de beursnotering in de Verenigde Staten komt Oatly te vallen onder de Amerikaanse regelgeving voor beursgenoteerde bedrijven.
De Chinese invloed schuurt ook met het duurzame, klimaatbewuste imago van Oatly, dat op de website van het bedrijf stelt dat hun product niet "roekeloos de hulpbronnen van de planeet belast".
China Resources is een staatsbedrijf dat als conglomeraat belangen heeft in onder meer vastgoed, de bouw, gezondheidszorg en financiële diensten en staat niet bekend als een bedrijf dat zich profileert op het gebied van duurzaamheid.
Er werd al langer gespeculeerd dat Oatly een notering op Wall Street wilde. Tot de investeerders in Oatly behoren beroemdheden als talkshow-host Oprah Winfrey, rapper Jay-Z en actrice Natalie Portman.
China biedt de meeste kansen
Volgens de prospectus was de havermelkproducent vorig jaar goed voor de helft van de markt van plantaardige zuivelvervangers in het Verenigd Koninkrijk. In Duitsland bedroeg het marktaandeel 43 procent. In Nederland is Oatly onder meer verkrijgbaar bij Albert Heijn.
Volgens Oatly biedt China op de korte termijn de meeste kansen. Momenteel is het land goed voor slechts 13 procent van de omzet, zo meldt Reuters.
Zowel de omzet als het verlies verdubbelden in 2020. De omzet steeg naar 421 miljoen dollar; het verlies nam toe tot 60 miljoen dollar.
Eerder onder vuur wegens Blackstone
Het is niet de eerste keer dat de havermelkproducent onder vuur komt te liggen. Vorig jaar werden activisten boos dat investeringsmaatschappij Blackstone, van miljardair en Trump-aanhanger Stephen Schwarzman, aandeelhouder was geworden.
Volgens critici dragen door Blackstone gefinancierde bedrijven bij aan de ontbossing van het Amazonegebied.
Oatly verweerde zich in een blog. Volgens de producent was het de bedoeling om investeringsmaatschappijen ervan te overtuigen dat geld steken in een duurzaam bedrijf minstens zo winstgevend kan zijn als andere investeringen.
Meer vegan? Bekijk ook deze stukken eens:
- Vleesvervangers in 2020 goed voor €291 miljoen omzet in Nederland – Aldi en Lidl hebben flink aandeel in groeimarkt
- Nestlé lanceert plantaardige dranken op erwtenbasis onder merknaam WUNDA – de melkvervanger concurreert onder meer met Oatly
- Dit plantaardige kaasmerk besloot duurzaamheid doorslaggevend te laten zijn bij elke beslissing, met als gevolg een totaal ander productieproces
- Lazy Vegan haalt een half miljoen euro op en legt hun diepvriesmaaltijden ook in België en Scandinavië in de schappen
- Dit ‘vegan’ beleggingsfonds presteert beter dan de markt – oprichter Claire Smith legt uit met welke aandelen ze topresultaten behaalt